Valderrama

Spanje, Costa del Sol

Valderrama is een 6400 meter (7000 yards) par 72 lange baan. Elke hole is bijzonder en is wedstrijdbaan waardig. De baan is geschikt voor splers met diverse handicaps, dankzij het ontwerp van Robert Trent Jones Sr die de baan in 1974 ontwierp. Op aandringen van Jaime Ortiz-Patiño kwam Trent Jones Sr. terug om de baan nieuw te ontwerpen. Er kwam namelijk extra grond beschikbaar toen de nieuwe club in 1985 werd opgericht. Daarna kreeg Valderrama al snel de erkenning in de golfwereld als de beste baan op het Europese vasteland. Die status heeft de baan sinds 1989 behouden. Valderrama staat in de Top 50 van ‘s werelds mooiste golfbanen.

De eerste negen edities van de Volvo Masters (1988-1996) vonden plaats op Valderrama. Het was gastheer voor de Ryder Cup in 1997 en tevens tweemaal voor de Wereldkampioenschappen Golf – het ‘American Express Championship’ in 1999 en 2000.

Dat de golfbaan voor de handicapgolfer ‘meegaand’ is, maar zwaar voor een wedstrijdspeler hangt samen met de verscheidenheid aan afslagplaatsen. De verschillende tees variëren niet alleen qua afstand, maar vooral door hun ligging. De fairways worden door velen beschouwd als de beste in Europa. De greens zijn door Davis Love III en vele anderen met de greens van Augusta vergeleken.

Valderrama heeft twee overheersende windenrichtingen: de Poniente vanaf het vasteland, die in de zomer erg heet kan zijn, en de Levante vanaf de Middellandse Zee, die voor een koelere zeewind zorgt. Afhankelijk van welke wind er waait, kunnen de omstandigheden per hole wijzigen.
Op Valderrama wordt de tactiek door vele factoren beïnvloed. Levante en Ponente geven hier een extra dimensie aan. De baan is als nummer één gekozen op de ranglijst van Spaanse golfbanen door Golf Digest Magazine (VS) in oktober 2003 en april 2005.